Frederiksværkegnens
Historiske Forening
Denne side er kommet med i januar 2022.
Du kan sende indlæg, og du kan til enhver tid bede om at få rettet i dit indlæg, eller bede om at dit indlæg bliver slettet igen.
Send dit indlæg til mail@frvhistorie.dk
To links fra det gamle Frederiksværk
De to links, der ligger herunder, skulle måske redigeres lidt, og gøres lidt mere hjemmeside-venlige.
Men indtil da, så kan man selv klikke sig rundt.
Bygningsregistrering på Krudtværket:
https://1drv.ms/b/s!AtDVfEHIxjPvrVJHeD_2fbirhc2Q?e=vUA2py
Samling af billeder fra det gamle Frederiksværk
https://1drv.ms/f/s!AtDVfEHIxjPvpEHuXTFlYtoawv6k?e=c5eL80
Kurt Bøgel Pedersen
Frederiksværk Lidt tanker om min barndom.
De første tre år boede vi på Jernbanegade 14. 1’ over butikkerne i dette karakteristiske hus.
Derefter købte mine forældre hus på Åsebro, også kaldet Hundestedvej 35, huset stort, gult med flere lejligheder bar navnet “Strandfred” det købtes af en Hr. Rainhardt.
Efterhånden blev huset og lejlighederne sat i acceptabel stand (det tog mange år) og ganske mange børn har beboet "Strandfred" i denne periode 1954-1971.
Det endte med, at der var 6 lejligheder der, med tykke lerklinede vægge i stueetagen og nyere lejligheder på 1 sal.
Pengene var små; byggematerialer forholdsmæssigt dyre, hvad gjorde man så?
Min Far Martin Pedersen (Cykel Martin) hørte, at der kom Amerikanske biler til landet (til Frihavnen Kbh.) De var emballerede i store (meget store) trækasser; og disse kasser kunne erhverves til små penge. De blev så skilt af i 6 flader og på den måde kunne mange masser ad gangen fragtes til Åsebro 35 Frederiksværk af en vognmand. Det meste af disse lejligheder er delvis opbyggede af disse “automobil kasser” fra Frihavnen i Kbh. Så når nuværende ejere ind imellem ser tryk og symboler på engelsk på træværket på disse 1. sals lejligheder, så er de fra først i 1950’erne og emballage fra “Dollargrin” som vi kaldte disse Amerikaner flydere i “50’erne”
Hent hele Kurts historie om barndommen i Frederiksværk som PDF HER
Ole Don Olsen
Fandt lige nogle billeder i skuffen derfor lidt Arresødal spam.
Et par af billederne er fra før 1908 hvor der var et ur over hoveddøren, efter en renovering af hovedhuset blev der opsat et buste af Classen istedet.
Arbejdede der i ca. 5 år som slotsforvalter ( dog mange år senere end billederne ).
NB:Jørgen Tved driller mig altid med at min stillingsbetegnelse var Ridefoged.
Kurt Bøgel Pedersen
At se noget stort i det der er småt; og for længe siden.
I søndags besøgte min datter og svigersøn Frederiksværk!
Det er jo min fødeby og egn. Og noget jeg af og til “bebyrder” mine børn svigerbørn og børnebørn med at berette om!
Tiden i 1950-60’erne er fjern fortid (for dem) men det var der man fødtes havde sin barndom og første ungdom!
De store enge ved Aasebro / de vidunderlige tog der sled på sporene mellem Hillerød Frederiksværk og til Hundested. De små ranger Lokomotiver på banen og dem fra Stålværket, der trak mængder af nyt stål ud fra værket til hele Danmark og ud i verden omkring.
Også vor gang på DFJ, hvor det var muligt uden at blive opdaget; med det smukke ny støbejern, de dygtige formere og støberiarbejderne der kunne dette gamle ærværdige fag. Det var en fantastisk verden man fik et ganske lille kik ind i!
Museet ved åen på den anden side af kirken, der viste lidt af hvad dygtige håndværkere havde præsteret gennem tiden.
Kanoner af mange slags / håndvåben / blankvåben / ammunition og sprængstoffer.
Dette er kun starten på Kurt Bøgel Pedersens historie om barndommen i Frederiksværk.
Hent hele historien som PDF her.
Astrid Lynge Larsen
Historiske Billeder
Audiens hos Kong Christian d X 1939
Fra venstre: Frederik Lynge, ?, Knud Oldenlow, Augo Lynge
Snapsetinget Christiansborg 1953:
Fra venstre Frederik Lynges datter Katrine, Frederik Lynge, Augo Lynge med ryggen til, Augo Lynges datter Astrid
Astrid Lynge Larsen
Hans Hedtoft forliset.
30 januar 1959 gik grønlandsskibet Hans Hedtoft ned på jomfrurejsen.
Astrid har sendt en beretning om forliset.
Desuden en erklæring fra skibsførere, der var vandt til at sejle på Grønland.
Her er også listen over de 95 omkomne.
Flemming Bodensted
Som medlem af Frederikegnens Historiske Forening sker det, at jeg sidder og ser i ældre numre af “PRØVEN”.
Her drejer det sig om nr. 24 fra 2009 på siderne 10 og 11, hvor der er spurgt om hvem Justitsraad Castberg var. Artiklen hedder “Efter Hr. Justitsraad Castbergs Ordination m.m.
Som jeg opfatter det, spurgte man om hvem denne Castberg var.
Tilfældigvis slog jeg for nylig denne persson op på internettet, og ved at søge i “DANSKE FAMILY SEARCH”, fandt jeg en oversigt over Frederiksborg Amt, Strø Herred, Vinderød Sogn, Folketælling i 1860. På denne liste står der en masse personer oplistet, og under nr 4 er nævnt “Michael Castberg”.
Han er Justitsraad og Distriktslæge, 64 år og født i Norge i 1796. Han bor i Frederiksværk.
Denne oplysning er måske interessant for andre slægtsforskere i Frederiksværk og omliggende sogne. Derfor denne mail.
Venlig hilsen
Flemming Bodensted
Leif Nielsen
Leif har gravet i arkiverne for at finde ud af, hvornår de første højskoler opstod i Danmark og hvordan livet var på højskolen.
Bl.a. "Den Classen'ske højere bondeskole Arresødal ved Frederiksværk" som startede i 1865
Leif fortælle bl.a. at det ikke var Gruntvig der oprindelig fremkom med de første idéer, der var brugbare, men Niels Holger Callesen fra Sundbylille.
Det blev i 1982 til en kronik i Frederiksborg Amts Avis
Mit Liv
Edith fortæller om sin barndom i Jylland, ankomst til Frederiksværk, anekdoter fra Stålværket plus meget mere.
Edith har sendt 3 sider pdf som kan hentes HER
Om Hans Hedtofts forlis 30. januar 1959, hvor Astrids far, folketingsmedlem Augustinus "Augo" Telef Nis Lynge var med. Som bekendt omkom alle 50 passagerer og 45 besætningsmedlemmer.
Arktisk Station på Disko - 50 års jubilæum som foregik i 1956
Den danske Arktiske Station på Disko (Universitetets Arktiske Station i Godhavn) Qeqertarsuaq, blev grundlagt 1906 og kan altså i år se tilbage på en 50- årig historie.
Klik HER for at hente 3 sider PDF om begivenheden med billeder, som Astrid har sendt.
Frederiksværk d. 11-5-2018.
Havmanden Dåd!
Anna Lise Thomsen, født Havmand (Søster i Hirtshals) er en dygtig amatør slægtsforsker har gravet historien frem, ved at udforske vort særprægede efternavn, som der står berettet om i en artikel i Ældresagens blad fra februar 2003.
Historien om Havmand navnets opståen:
Frederik 7 (der blev kaldt Frederik Folkekær) og Grevinde Danner rejste land og rige rundt for at møde sit folk ude omkring i landet!
Frederik 7. (6. oktober 1808 – 15. november 1863) var en dansk konge af den oldenborgske slægt fra 1848.
En gang var de ved Bønnerup strand på Djursland, hvor Søren Jensen, der vist var havnefoged reddede flere mennesker fra et sunket skib, og ombord var kongen og grevinden, som Søren Jensen også fik reddet!
Ifølge familiekrøniken skulle Søren Jensen for denne dåd af Kongen, fået tildelt og eneret til navnet Havmand for sig og sin familie!
Søster – fandt via mikrokort, i kirkebøgerne fra Fjellerup, Djursland - ud af at Havmand navnet første gang registreres i 1872. Fortæller at hendes oldefar, der var født 30. marts 1845, blev gift under navnet Søren Jensen (Havmand)
Sjovt egentlig, min far Bernhard Havmand fra Fjellerup oprindelig er også født 30. marts men i 1910.
Søster har siden fortalt mig, at en ældre nu afdød mand, Johannes Aabenhus fra Djursland skulle have fundet et dokument med beretningen nedskrevet, men da han dør får hun aldrig dette dokument at se.
Jeg har så skrevet til Dronningen via Hofmarskal Søren Haslund, og forespurgt om Dronningen, der er meget historisk interessere kendte til historien. Fik en pænt svar og en hilsen fra Dronningen, at hun desværre ikke kendte til dette, men den kunne godt være sand!
Dette er historien om Havmandens dåd, som jeg tror på, med netop denne konge – og tro kan jo som bekendt ”flytte bjerge” – og i allenfals er historien god!
Edith Havmand Hansen.
Anker Heegaardsgade 11,st.
3300 Frederiksværk.
Min først tur og besøg i Frederiksværk i 1962!
Husker min angst og bæven over den lange rejse – med damplokomotiv – langs Jylland, over Lillebæltsbroen og Fyn – sejlturen med færgen over Storebælt – og ind til den store Hovedbanegård med dets mylder af mennesker, og så skulle jeg turde spørge om hjælp til at finde vej ned til S-toget – og senere i Hillerød toget til Ll. Kregme – var så angst for ikke at komme til at stå af det rigtige sted – med så HURRA – stod min far og ventede på mig!
Og så af sted ud til – det nedbrændte TRIO – hvor Valborg ventede på os – sikke en rejse, for en midtjysk pige fra Viborg!
Da jeg besøgte far - Bernhard Havmand, kaldet Hovmann, var jeg 14 år, sad jeg bag på fars knallert - ja, det gjorde jeg minsyv – da kørte vi fra Plantagevej i Kregme, langs Thorsbakke, ned omkring Arresødal, og videre rundt omkring.
Det var fordi at jeg skulle se både det smukke og det grimme - dengang ruinen Gjethuset, DFJ og Stålværkets skrotbunker - men fik også de mange gode og sjove fortællinger og anekdoter - som far var fuld af, da han var ansat på D.D.S. fra omkring først i 40'erne.
Og så viste han mig de mange fuskarbejder - bl.a. havelåger, ting sat op på husene, så jeg kan godt kende disse ting i dag!
Det er en tur jeg aldrig glemmer, og er glad for at vi ikke mødte ”Rugbrødet” – som jeg heldigvis ikke anede noget om den gang – men det kom jeg til senere, igennem fars mange fortællinger, som jeg fik fortalt i han sidste 4 leve år, hvor jeg besøgte ham så at sige hver søndag – og hold op hvor har vi grinet sammen, med de mange af fars minder omkring arbejdernes ”fis og ballade” midt i det seje og hårde slid det også var – ingen tvivl om det ☺
Fars datter Edith.