Aktuelt i foreningen

Efterlysning


Henvendelse fra Frede Tjørnelund som bor i Sønderjylland.


Hans oldeforældre boede i 1916 i huset Skovfryd som stadig eksisterer, og ligger på adressen Grønnehavevej 26, Hundested.

Hans oldefar arbejdede som fodermester på Grønnessegaard.


Frede Tjørnelund er interesseret i, om der blandt vores medlemmer evt eksiserer gamle billeder af huset og/eller staldene på Grønnessegaard.


Hvis man kan hjælpe Frede Tjørnelund kan man skrive til hans mail:

tjlund@bbsyd.dk

  

Efterlysning


Jeg søger oplysninger og en "Sandskole" der blev opført i nærheden af Sandkroen. Skolen eksisterede ca. fra 1879 til 1895.

En bygning til skole og beboelse for en lærer skulle opføres på Martin Olsens lod i Karsemose.

Er det noget i har oplysninger om ???


Venlig hilsen

Aase Bomholdt

6126 2638

Efterlysning


Jeg leder efter/har ledt i mange år men uden resultet, efter en bog om én der vandrede rundt på Sjælland i 1700-tallet og som fortæller, hvad han oplevere undervejs. Jeg hørte om bogen i radioen for længe siden, og de læste op, hvor han kom fra Hillerød til et hjulspor op over en bakke og nede på hans venstre hånd åbenbarede sig et krudtværk (Frederiksværk). Er der nogen af jer som har hørt om denne vandrende fortæller, eller kan henvise mig til nogen et sted som måske kan hjælpe?

Mvh. Steen B. Petersen /Ølsted


Hvis du kan hjælpe, så send en mail til mail@frvhistorie.dk så skal vi videresende til Steen.

Reklame fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland 24/10 


Vi vil gerne reklamere lidt for vores nye bookingportal samt fire foredrag om natur og kultur i nationalparken. Se med her: https://www.nationalpark-kong-nord.nationalparkbooking.dk/arrangementer/ eller gå via nationalparkens hjemmeside: www.nationalparkkongernesnordsjaelland.dk


En lille reklame.


Museum Nordsjælland afholder ligesom vores forening en række spændende foredrag.

Kig ind på:

https://museumns.dk/det-sker/arrangementer/foredrag/


Prøven

Medlemsbladet plejer at udkomme 4 gange om året, så medlemmerne begynder måske så småt nu at holde øje med postkassen i spændt forventning.


Det har jo ikke været normale tider i mere end et år nu, det ved alle. 


Derfor er bestyrelsen enige om, at det nye redaktionsudvalg ikke skal forpligtes på at udgive de sædvanlige 4 numre, men kan se tiden an, og gøre det som er muligt. 

December 2020

Frederiksværk og posthuset i 1950'erne


Bog af Astrid Lynge Larsen


Foreningen har valgt at forære bogen til alle medlemmerne. 

Så har vi da fået noget for 2020 kontingentet, hvor der ellers har været stille omkring os.


Ekstra eksemplarer af bogen kan købes hos foreningen for 100,-

Send en mail til mail@frvhistorie.dk


Er du ikke medlem af foreningen, får du lige nu bogen som intro-gave, hvis du melder dig ind i foreningen. Det koster 150,-/året at være medlem.

December 2020

En flot Julehilsen.


Af Jørgen Tved.


Er du medlem af Historisk Forening, så vil du her til jul få en meget flot julehilsen.
Foreningen har netop udgivet en ny bog af Astrid Lynge Larsen: ”Frederiksværk og posthuset i 1950èrne”.

Bogen er ikke blot meget læseværdig. Det er også en smuk bog, som Birgit og Torsten Møller Madsen har ansvaret for. Da foreningen ikke, på grund af Coronatider, har kunnet afholde de ellers så interessante og velbesøgte foredrag, som foreningen er kendt for, har man besluttet, at alle medlemmer vil få bogen ganske gratis. De som ikke er medlem, må til lommerne. De må betale 99,- for den gode bog.


Det er ikke første gang Astrid får udgivet en bog.

I 2000 kom bogen ”Min Far Augustinus”. Og i medlemsbladet ”Prøven” har vi også kunnet møde Astrid, der ligeledes har skrevet til flere Grønlandske blade og Tidsskrifter.
I sommeren 2015 besøgte Torsten Møller Madsen og jeg Astrid angående stof til Prøven, og her blev vi bekendt med, at hun havde stof til en bog i sin Computer.

Torsten fik lov at læse en del så allerede dengang fik vi ”blod på tanden”. Den bog måtte udgives. Astrid havde dels mødt og beskrevet mange kendte og mindre kendte af byens borgere.

Hun havde dels en god hukommelse og hun havde en stor kontaktflade, og som det fremgår af bogen, også et godt fotoapparat.
Hun havde på sin væg et flot foto af to meget smukke grønlandske piger. Det bemærkede jeg, så hun spurte om jeg ikke kunne kende pigerne. Jeg måtte erkende min uvidenhed. Det er mig og den meget kendte amerikanske skuespiller Elisabeth Taylor, oplyste Astrid. Historien bag dette foto må du læse i den første bog, Astrid har skrevet ”Min Far Augustinus Lynge”.


Astrid fortæller om hvordan en ung grønlandsk pige kom til Frederiksværk i 1954, før hun var fyldt 20 år. Hvordan det var at bo i et værelse i det gamle Posthus, hvor de sanitære forhold ikke levede op til det, vi forlanger i dag.

Hun fortæller om at spise på byens pensionater. Hun fortæller om de unge, hun kom sammen med, og hvilket liv de havde.


Men det er naturligvis først og fremmest Posthuset og de ansatte, vi nu kan læse om. Det er postbudene og hvor deres ruter var, og under hvilke betingelser de virkede.

Hun havde også øje for hvordan byen så ud. Hun går f.eks. en tur gennem Nørregade, Jernbanegade osv. og beskriver mange af forretningerne og deres ejer og ansatte, igen ofte med foto.

Hun bringer også et foto fra 1954, der meget tydelig fortæller, hvorfor Sandskåret har fået sit navn.


Bogen er naturligvis ikke kun for foreningens medlemmer. Den kan købes i Bogsalonen i Jernbanegade. Og naturligvis ved Historisk Forening og de forhåbentligt snart kommende arrangementer for den meget billige pris af 99,- 


Kære Astrid. Det tog sin tid før din bog nu kom ud, så endnu engang tak Og hvor er det flot, at Historisk Forening, på den måde er med til at fortælle byens historie for bare 70-75 år tilbage.
Jørgen Tved.
Skansevej 30 B.
Hundested

Copyright © All Rights Reserved  Frederiksværkegnens Historiske Forening